Tuesday, June 16, 2015

Bagaimana untuk sailang makwe orang

Ni ha aku nak bagi tips kepada loser di luar sana terutamanya orang yang single pathetic tapi nak makwe rare yang dah punya buah hati.

Ramai di antara kita percaya & mewarisinya turun temurun sebuah pujangga kata daripada mamat kasanova yang berbunyi

"Sedangkan kapal terbang pun boleh di hijacked, ini kan pula makwe/bini orang"

Ya betul. Bukan setakat hijacked, kapal terbang pun mampu hilang daripada radar di awan ciptaan Yang Maha Besar. Subhanallah.

Tips sailang makwe orang.

1. Do some research.
Selidik latar belakang target(makwe orang) dan mangsa(pakwe target kau tu)
Sebab apa aku suruh selidik? Sebab senang kau cari kekuatan & kelemahan pasangan tersebut.

2. Jangan gelojoh
Kau ingat kenal dia dalam masa seminggu pastu 2 minggu berturut turut kau bawa dia kehulu kehilir. Kau fikir pakwe dia tak syak bukan bukan? Jangan jadi bodoh bin gelojoh. Take it easy. Kalau pakwe dia jauh, kau slow slow masukkan diri kau dalam hidup target. Selang 2 or 3 hari kau mesej(Whatsapp) target. Baru mangsa tak hiraukan kehadiran kau dalam hari hari si target. Ngerti?

3. Be better than her man
Kan tadi aku suruh selidik background si mangsa kan? Inilah pentingnya penyelidikan itu. Kalau pakwe dia drive Honda, kau at least drive BMW. Jangan drive Proton or Perodua. Aku tahu menteri cakap BMW sama level dengan Proton tapi we need globalised. Gi tengok cerita Nasi Lemak 2.0 sana. Kau akan faham kenapa aku cakap kita perlu globalised. Tengok dressing pakwe dia. Kalau pakwe dia berkemeja sentiasa, kau kena pakai suit. Lawan balik. Hahaha. Kalau pakwe dia pakai tshirt berkolar sahaja, kau pakai lah kemeja. Kat situ pun kau dah menang. Jangan happy. Tu baru sikit.

3. Stalk
Memang aku suruh selidik, tapi bagaimana? Senang. Stalk segala Instagram, Twitter, Facebook, MySpace, Swarm, Vine, Dubmash target dan mangsa. Kenal pasti like & dislike pasangan. Tengok berapa banyak pro & contra. Fokuskan pada contra.
Contoh : target kau suka makan aiskrim di Hagen Dasz tapi pakwe dia prefer makan aiskrim beli kat 7E je. So kau bawa lah dia pergi makan Hagen Dasz sana. Itu baru namanya competition. Kalau target kau suka lepak, Starbucks, Dalkomm, Wood & Steel &  tempat favourite pakwe dia Coffea Coffee. Kau kena improve. Bawa target kau ke. Hmmmm... Apa coffeehouse yang lebih premium & overrated daripada Starbucks? Ha. Kau bawa dia pergi situ.
Kalau favourite steak target di Tony Roma's, kau bawa dia pergi makan hotel 5 bintang. Ramadhan dah dekat, bawa dia ke buffet hotel yang high class macam Royale Chulan, Pullman. Tak pun restoran ikan bakar tepi tasik Putrajaya misalnya. Tu paling cikai lah.

4. Don't say sorry
Ramai lelaki yang suka assume/judge perempuan yang 1st time dia kenal. Termasuk aku. Kalau kau assume target kau jenis high maintenance, time lunch, ajaklah dia makan tempat class sikit. Ini tak. Kau assume dia high maintenance tapi kau bawa dia kedai mamak, kedai nasi campur. Tak salah sebenarnya. Boleh bawa tapi don't say sorry. Contoh : kau bawa dia pergi makan di kedai nasi campur then kau cakap kat target kau "Eh.. Sorry you, sini je I mampu bawa you makan"
See?  Awal awal kau dah kalah. Kau kalah sebab dia tahu kau judge dia dan kau kalah lagi sekali sebab pakwe dia mampu bawa dia makan tempat yang better than that.

5. Deep pocket
Nowadays, having a relationship just like having a risky investment tahu? Untuk kekal dalam persaingan, kau perlu invest. Chelsea, Man City, Man Utd, Liverpool. Mereka invest duit beli player untuk kekal dalam persaingan liga.
Itu untuk yang having relationship. Untuk yang nak sailang makwe orang ni pulak ia ibarat hostile takeover. Apa itu hostile takeover?

DEFINITION of 'Hostile Takeover Bid' An attempt to take over a company without the approval of the company's board of directors. When vying for control of a publicly-traded firm, the acquirer attempting the hostile takeover may proceed to bypass board approval in one of two ways typically.

Dengan erti kata lain, sailang. Having a relationship pun dah berkepuk duit di invest untuk makwe, jangankan pula untuk yang menyailang. Kau mesti banyak duit. Your available resources perlu lebih daripada si mangsa which means pakwe target kau. Seperti mana yang aku cakap dalam tips "be better than her man" segala benda kena lebih. Kau fikir senang nak sailang? Kalau dengan manis mulut sahaja kau dah boleh sailang makwe tu daripada mangsa kau,percayalah, makwe kau adalah bimbo. Serius lah. Makwe sekarang mana cair dengan kata kata manis. Makwe sekarang dah fully educated.

All hail siswi university!

6. Brainy
Makwe turn on dengan lelaki yang knowledgeable. Kalau target kau dalam kelompok yang "dahagakan ilmu" kau perlu alert dengan sekeliling kau. They can't deal with stupidity. They can't take "I don't know" as the answer. Kalau target kau penggemar buku, kau harus masuk ke dalam dunia dia, kau perlu tahu beza antara Alaf21 dan Dubook Press. Kalau target kau suka berfesyen, kau wajib tahu apa itu Zara, H&M,  Mango. Kalau target kau gila dengan kereta, kau perlu tahu perbezaan antara Honda HRV & Range Rover Evoque. Kalau target kau stok ustazah, kau perlu hafal doa qunut. Tak kisah qunut panjang atau pendek. Qunut pendek senang. Qunuuut!. #s
So, before you going to make a hostile takeover bid, make sure you have fund & knowledge about your target.

7. Jadilah Syaitan nirojim
Kenapa aku suruh jadi setan? Yelah. Perempuan punya ramai dalam dunia, makwe orang juga kau nak kebas. Kau ni apa masalah? Gila ke bodoh? Ratio perempuan di UiTM adalah 1:3 tahu? Satu lelaki, 3 perempuan. Kenapa perlu berebut perempuan yang sorang tu sedangkan 2 lagi available. BODOH!

Satu satunya perangai syaitan yang kita perlu contohi adalah tak mudah putus asa. Kalau kau putus asa, maka melepas lah kau untuk dapatkan target yang kau idam idamkan tu.

8. Bersihkan hati
Kenapa perlu bersihkan hati? Sebab target kau adalah perempuan. Mak kau juga perempuan. Jangan salahkan mak kau & perampas kebahagiaan keluarga kau(laki yang sailang mak kau dari abah kau) mungkin lelaki tersebut juga membaca penulisan aku ini. Dia juga mempraktik tips yang aku berikan.

Jika mak kau lari dengan laki lain, tinggalkan abah kau terkontang kanting seorang diri maka ingatlah & tanam dalam hati. The best man win. Semoga mak kau tak lahirkan penyailang macam laki yang sailang mak kau dari abah kau.

Hails penyailang.

Nukilan ikhlas daripada aku. Pencinta setia.

Saturday, May 30, 2015

Dalam gambar ada cerita

Korang ada tak sweet memory yang kita akan ingat sampai bila bila?

Mesti ada kan?

Bagi aku, selain daripada keluarga, Dyra is my best thing happened in my life. (aku punya blog, aku punya suka nak tulis apa)

Kehidupan aku boleh dikatakan berubah semenjak dia datang dalam hidup aku. Sekiranya jodoh panjang, anniversary ke 2 akan disambut di Kuching, Sarawak. Haha.

She hate Kuching people and swear to God takkan bercinta dengan orang Kuching, I told myself I'm never date in Kuching but everything meleset sama sekali. Dia bercinta dengan orang Kuching, aku pernah date dengan dia di Kuching, sekali. Tahun lepas.

Setiap gambar, ada kenangan, setiap gambar ada cerita. Setiap gambar, ada dia, Nurul Radz Adiara

#KhaiReminiscingTheOldGoodDays

Tuesday, May 26, 2015

Dyra oh dyra

Apa yang Dyra ada tapi perempuan lain tak ada? (or kurang)

Haaaa.....Teruja tak nak tau? Gila tak teruja. She almost perfect. For me, she almost perfect. Nothing wrong with her at all.

Well. That's from my opinion lah. Korang sibuk kenapa? Girlfriend pun takda. Hahahaha.

Okay sambung...

1) She is Dyra. Who the hell I'm kidding? She's Dyra. ( tone: She's Donna) She 1 in a million. I can tell you why. Because she's Dyra. Hahaha. When you look at her face, you see the plain face. The plain face without secalit make up but she's pretty. I'm not exaggerate but she's beautiful. Natural beauty ladies and gentleman. With her smile that make you melt. I fall for it everytime. Repeat. Every fucking time. But behind the pretty face, you'll amaze how she keep the story that you can't imagine. She is full of secret & story. I tell you. Dazzling story.

2) She got me. As girlfriend to Khairul Adilah, of course she lucky to have me as her boyfriend. I'm super loyal, even keluar date tak pegang phone sangat. Dah duduk di kedai makan or Coffee shop baru pegang phone. So that told you why I got many pic with holding phone in her Instagram. What? The point is she not just lucky, she smart enough to choose me other than any hot guy out there. (Khai 1- 0 Hot guy)

3) She love knowledge. Dia bukan jenis perempuan yang kerja nak sembang gosip, sembang kosong & the most important she's not bimbo. Dia kerap bertanya itu ini. Macam budak budak. But I love her that way. When she curious about something, she will ask me or any closest person near her. When she start asking you, means she expect the answer. Sometimes, she can't handle the "Entahlah, tak tahulah" answer.

4) Rangkak! Dia adalah satu satunya perempuan yang aku kenal paling tak malu kalau bab bab makan. Pergh. Kalau kau nak judge dia, judge dia di kedai Pak John Steamboat /Seoul Garden. Kadang kadang, dia lupa aku ada sebelah. Aku kadangkala hairan dengan perut dia. Mana pergi makanan yg dia makan banyak2 tu? Sebab badan dia tak naik. Haha. Kalaulah badan aku camtu, heaven!

Dah. Aku nak share 4 ja. Yang selebihnya biar aku tau sorang. Apa kau ingat ni #Dyra101? Hahaha

Adioss....

Friday, January 30, 2015

Rindu

Aaaaa.... Lamanya aku tak memblogging.

Ni saja nak kabo rindu makwe. Awak balik lah sini cepat. Buat apa mereput lama lama kat Sibu tu? I'm your home. Come back here lah. Hahaha.

Takda apa sangat nak cakap. Just rindu awak. Rindu gilak! Setiap hembusan nafas saya, saya rindui awak. *tolonglah cair*

Saya tahu lately saya tak banyak spend masa ke awak, keep saying the same old shit but I really really really really really really really really miss you.. I miss you sayang. By the way. Tadi saya main futsal. Saya skor 2. Assist 5. Gol saya tu saya tribute ke awak sebab rindu. *pusing court bukak baju show off baju "Love You Adiara*

Okay. Tu je nak cakap. Good night sayang. Love you

P/s: tengah but slide presentation. Nak insert photo, terjumpa gambar awak dalam laptop. Serius saya sentuh skrin laptop sekejap tatap keindahan ciptaan Tuhan.

Saturday, August 9, 2014

First date

Ahhhh... Indah. Sepanjang perkenalan aku dgn dia, mana pernah aku panggil dia dgn nama. Mula mula kenal pun dah panggil dia sayang. Gila! Aku rasa awkward panggil dia dgn nama. Bila panggil sayang, aku rasa okay pulak. Hmm. Pelik. Tapi dia tak bantah, tak pulak suka.

Dari 1st date sampai lah sekarang, macam macam aku dan dia lalui. Kadang manis, kadang pahit, kadang suam suam kuku, kadang ribut. Alhamdulillah, dah 7 bulan lebih. Tak sabar aku nak jejak tempoh masa setahun. Tak sabar.

Aku nak buktikan, aku mampu setia. Emmmm... Maybe sebab dia bawak aku ke Setia City Mall, itu yang buat aku setia dgn dia. Hopefully.

Ahhh... 7 bulan. Senyuman aku setiap hari buat si dia. Aku kuat adanya dia.

She always be there for me, she always does. I'm a happy boyfriend.

Aaaa..... Sayang, Nurul Radz Adiara, I love you!

Aku rasa macam banyak nak tulis, tapi teringat pulak GDPmp, 3 sector, economic in Islamic prospect.

Haish. Yelah. Esok ada test. Lain kali aku sambung cerita.

Adios!

Wednesday, July 9, 2014

Malam pertama

Tidur malam ni peluk bantal girlfriend. Since dia dah balik ke Sibu, segala iron, hanger, sepit baju, baldi & bantal diberi ke aku. Aku tak berani jamin hanger & penyepit baju tu bertahan sampai dia balik nanti. Harap harap dapatlah bertahan. Hehehe.

Sedap betul tidur peluk bantal makwe ni, wangi. Ada bau dia, rasa macam dia ada sebelah. Yup, aku mengaku, aku selalu sniff bau badan dia. Wangi & menyenangkan. Hihihi.

Dia dah balik ke Sibu, maka single lah aku untuk 2 bulan. Yeay? Nope. Sedih. Aku sedih dia balik. Dia baru menapak masuk ke sekuriti tu pun aku dah rindu. How come?

Rindu tahap berpisah kejap pun dah macam tak jumpa sebulan. Aku memang patut kahwin je.

Mama, abang nak kahwin.

Buat kali ke 128 kali aku sniff bantal makwe aku ni. Dalam nyaman sniff, risau bau itu akan hilang. Erghhh! Boleh tak bau ni kekal selama 2 bulan. Rindu lah nanti kalau bau ni hilang.

Malam ini, malam pertama aku tidur bertemankan bantal makwe yang jauh di seberang laut sana.

Take care sayangku.

Makan banyak2. Biar badan berisi.

Jaga papa & adik bebaik.

Kerja bagus bagus.

Ajar anak orang benda yang betul.

I always love you.

Tak pernah terlintas untuk tinggalkan kitak, jauh sekali cari salah kitak untuk break.

Kamek sayang kitak.

Good night orang jauh :)

Adioss...

Monday, June 30, 2014

Why you gotta be so rude? - Magic

"Can i have your daughter for the rest of my life?
Say yes say yes, cause I need to know"

Bila dengar lagu Magic-Rude.

Terfikir, apa yang akan aku buat kalau bakal bapak mertua tak suka aku? 

Haaa.... Bak kata orang keyel

"Pishang dowh"

Hahahaha. Teringat pulak kisah di IKEA The Curve. Aku dengan Nurul berjalan2 tengok barang untuk rumah, tiba tiba terdengar ada BBNU sembang di belakang kami

"bapak besar sial ikea ni"

Dari segi penampilan & percakapan, memang rupa budak KL/Damansara. 1st time masuk ke dik? Abang dengan akak orang Sarawak tapi dah boring dah jalan dalam IKEA ni dik. Kesian adik.

Okay. Sambung balik pasal bapak mertua tu.

Errrr... Apa tadi? Aku tengah balas mesej makwe. Lost kejap. Tapi aku rasa aku dah tak sesweet awal2 perkenalan lah. Patut tak aku risau?
Emmmm....

Bapak mertua. Haaa... Bapak mertua kalau tak suka anda, anda ibarat telur anda, ya telur anda berada di hujung tanduk. Jangan mimpi makwe anda nak ikut anda ke hujung dunia selagi bapak dia tak restui hubungan anda & anaknya.

Aku harap En. Razali berkenan dengan olah aku ni. Memang lah aku tak baik mana tapi sepanjang arwah ayah hidup, aku rasa aku boleh berkomunikasi dengan baik dengan kawan kawan ayah. Compare ayah dgn En Razali, En Razali lagi muda. Mama lagi tua dari En Razali. Emmm. Harap harap okaylah.

Kejap. Ni 1st time aku tulis pasal bapak orang lain. Ya. 1st time. Aku harap ini juga last aku bercakap pasal bapak orang. Err... Maksud aku bapak mertua.

Aku pun tak pasti apa benda yang aku merepek ni. Dah off. Good night.

Adioss...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuff