Sunday, April 15, 2012

"Tiada kereta ku bawa kau jalan jalan"

Sik ada kereta ku embak kitak jalan jalan. Rumah pun kamek sikda ada pun bapak mek pun. La la la la la... hehehehe



Seminggu aku disana. Hampir hari hari aku dengar lagu ni. Mula mula dengar di Unaco Pending. Itu pun sebab Paknek suruh beli roti. So aku keluar dengan Mamat. Dekat Pasaraya Unaco itulah aku dengar lagu ini buat kali pertamanya. Mula mula aku ingat ini lagu rakyat Sarawak sebab kerap sangat radio Cat FM putar lagu ini. Selidik punya selidik tambah dengan info dari Pak Nil dalam Mania, rupa rupanya ini lagu rakyat Sabah. By the way, ini lagu asal dari kepulauan Borneo, so rentak Sabahan dan Sarawak jelas dalam lagu ini. 

Aku suka lagu ini. :D

Ini pula versi jawapan daripada si perempuan. 




Enjoy there :)

Ciao..

p/s: nasha sik malu padah TOP gereknya. hahaha

Hai cantik, awak dah tidur ke?

Awak dah tidur? Belum? Kenapa tak tidur lagi?

Tunggu saya dodoikan ke? Alahai, comel je awak ni. Awak tidur lah. Pejam mata rapat rapat. Dahi jangan kerut. Andai saya datang dalam mimpi awak malam ni, layanlah saya sebaiknya. Bukan apa, saya takut awak tak dapat layan saya elok elok lagi lepas ni.

Saya tahu awak cantik, tapi cantik tak kekal lama sayang. Setiap malam awak tidur awal meninggalkan saya tercengang cengang di depan laptop keseorangan. Tapi betulkah awak tidur? Setiap malam berapa orang wish Good Night dekat awak? Mesti ramai kan? Saya okay jer. Sikit pun tak jealous. Sebab saya tak lama di sisi awak. You deserve better sayang.

Hari hari saya seronok tengok senyuman awak. Setiap kali awak post lagu cinta di FB page saya, saya tak pernah reply. Biarlah awak marah pun. Sebab saya tak suka lagu cinta. Maafkan saya. Selamat malam awak. Jangan cari saya esok pagi. Saya sentiasa mencintai awak.

-Dialog seorang pesakit kanser yang sayangkan kekasihnya. Akhirnya meninggalkan kekasihnya pada malam itu.-

Finally he goes. Love can't perform if there only one party. That's why he hate love song. Full of endless sweet dream. Good night

Wednesday, April 4, 2012

Borak petang

Hai!

Tak ada apa sangat nak cakap. Aku buat header baru. Bosan tengok Haha. Sekarang TOP pulak.  Ewah! Bunyi macam tukar pasangan pulak. Aku bukan gay. Aku suka TOP sebab dia cool dan suara dia sangat sangat deep.  Faham maksud deep? Google. Yahoo pun boleh.

Esok pagi flight aku ke Kuching, Sarawak akan berangkat pada pukul 7 pagi. Doakan perjalanan aku selamat. Tadi aku try mobile check in guna Blackberry melalui Air Asia software. Awesome! Lepas masukkan semua butiran, akan ada barcode untuk kita scan di mesin dekat lapangan terbang nanti dan boarding pass akan di print dari mesin itu. Awesome right? Tak perlu beratur panjang.

Tak perlukan Blackberry yang mahal mahal atau Galaxy Note mahupun Iphone. Cukup sekadar telefon bimbit yang mempunyai akses internet. Semua di hujung jari :D

Aku bukan nak show off bagai just nak tunjuk betapa mudahnya teknologi di hujung jari sekarang. Kalau ada jalan mudah kenapa nak guna jalan susah kan?

Mesti chacha sayang tengah meluap luap baca entry aku ni. Beruk band dia aku tak bagi lagi. Ekeke. Nanti I post okay, sayang?

Harap harap aku ada kenderaan di Kuching nanti. Kalau tak, rosak program seminggu aku di sana. Okay lah. Aku dah promote Blackberry, Air Asia, dengan beruk band Celcom. Cepat tekan Nuff aku. 

Adioss...


p/s: nak bungkus baju nak bungkus baju..(gaya Labu dalam cerita Nasib Si Labu Labi)

Tuesday, April 3, 2012

I’m the one you love but sorry I’m a bad boy


Lagu ini dituju khas kepada cinta aku yang lepas dan akan datang. Aku memang budak jahat. Tanyalah kepada cinta lepas mahupun sahabat baik ku. 

Sorry I'm a bad boy but I can change for you. 

Please be my last love <3

Mainan emosi

Aku kaku seketika. Kadang kadang aku terlepas dengan permainan dia, kadang kadang aku terperangkap dengan permainan dia. Psikologi dan emosi sangat sangat menjadi senjata utama dalam permainan. Kawan baik, sedang bergembira apabila musuh tumpas oleh pergolakan emosi. Hanya perlukan sedikit perang psikologi dan Bang! musuh mati. 

Kenapa aku perlu bersimpati dengan musuh?

Kerana dia pernah membahagiakan aku. 

Dia musuh emosi. Mainan emosi yang kadang kala sukar diramal. Adakalanya kejam dan ganas adakalanya halus tetapi sakit!

Sunday, April 1, 2012

Dua bulan senarai yang perlu dibuat

Yaa-Haa

Tanggal 30 April 2012. Aku menamatkan semester keenam. Oleh kerana aku pelajar special. Sem depan aku ada lagi. Hahaha >.<

Okay, taknak cerita pasal semester depan. Nak cerita tentang To-Do List aku sepanjang cuti 2 bulan ni. Harap harap semua menjadi lah. 

  1. Nak kurus. Oleh kerana nak kurus, aku dah deal dengan mama jangan masak sedap sedap waktu weekend dan hari mama sekolah tak perlu tapau nasi dari sekolah. Pandai pandai lah aku survive nanti. 
  2. Gym. Memandangkan dekat taman aku tak ada trek jogging, jadi aku nak pergi gym tempat aku selalu pergi. Bermula 13 Apr 2012 aku start pergi gym.
  3. Sarawak! Hell yeah. Aku nak berehat seminggu di sana. Kalau ada kereta, dapatlah aku berjalan disamping itu aku nak update blog tentang Sarawak. Tempat tempat menarik di sekitar Kuching. 
  4. Balik dari Sarawak nanti, aku dah janji dengan mama nak buat jasa dekat rumah. Mula mula aku nak bersihkan akuarium ikan tu. Nak beli ikan lain. Ikan lama mati kekenyangan setelah adik aku bagi makan overdose dekat ikan tu. Kesian mereka.
  5. Nak decorate ruang tamu tu. Dah berkurun gaya yang sama jer. Hi I'm Elic Leong :D
  6. Pokok bunga dekat luar tu dah layu. Tugas aku nak segarkan balik bunga bunga tu.
  7. Kelainan pada kereta. Mungkin juga. Tapi aku tak terfikir lagi nak buat apa dekat kereta tu.
  8. Hujung minggu aku nak bawa mama dan adik berjalan. Maybe pergi Perlis atau Penang. Lepak lepak main bowling, tengok wayang dan makan makan dekat tempat yang kami tak pernah cuba. 
  9. Attend my friend wedding. Tak sabar tengok dia bersanding. My boy gonna be man soon. Congrats bro! 
  10. Melawat kubur ayah setiap minggu. Mungkin 3 kali seminggu. Cuti aku semakin senggang. Rasa sunyi pula bila tiada suara menyuruh buat itu ini, pergi situ sini. Ayah, I miss you T_T. Al fatihah.
  11. Habiskan novel. Semestinya. 
  12. Aku nak pergi Pulau Langkawi lah. Last aku pergi umur 4 tahun. Hahaha. Bercuti dekat sana pun okay jugak.
  13. Pos broadband Nasha. Mengamuk pulak dia nanti. Adoyai. Ini pun masuk To Do List.

To Do list aku taklah sehebat orang lain yang dalam senarainya ada termasuk percutian keluarga ke luar negara. Seriously aku tak mampu. Tapi aku teringin nak pergi Pulau Jeju, Korea. Harap harap ada anak orang kaya yang baca blog aku dan suruh papa dia bank in RM20k untuk aku melancong ke sana. Haha. Harapan. -.-

Ini bukan senarai perlu dibuat sebelum mati dalam cerita Korea Scent Of A Woman atau Never Ending Story. Harap maklum. Hehe

Okay. Itu sahaja untuk hari ini. Selamat bercuti kepada seluruh umat  Diploma UiTM Malaysia. Tahniah kepada semua mahasiswa UiTM yang grad on time. Tahniah!

Kepada Byha, thanks sebab sanggup turun Kangar semata mata nak jumpa aku. Rindu katanya. Haha

Kepada Shah a.k.a Kucing. Jangan sedih sedih. Aku bosan dekat rumah nanti aku pi jumpa hang :)

Adioss (^_^) 

Thursday, March 29, 2012

3 tahun lepas

Yaa-Haa

Hebat kau super senior. Jalan mendongak. Tak perlu jalan tunduk. Kad matrik digantung dalam kereta. Kelas pergi tak pergi, sama sahaja. Makan? Foodcourt tak main lah. Junior perempuan panggil abang. Amboi! Kemain seronok. Yang perempuan pulak pissed off bila junior perempuan panggil akak! Hello! Kita boleh jadi kawan okay!

Bila aku lihat semua ini. Geli hati pulak. Teringat waktu mula mula datang sini. Berkemeja siap bertali leher. Bergaya dengan seluar slack dan kasut kulit hitam. Rambut kemas terpacak. Hensem habis kononnya. Apabila melihat bangunan keramat Malinja. Hati mula tak senang. Membayangkan kehidupan asrama yang super duper suck. Bilik 203B dimasuki. Barang dan beg diletak di penjuru katil. Berjabat tangan dengan budak Perak, Kelantan dan Alor Setar.  Nama diperkenalkan. Kononnya nak duduk satu bilik, hati kena baik. Muka kena manis.

Mama, adik dan sepupu balik ke Baling. Tinggal aku seorang diri di sini. Memulakan hidup baru yang bukan aku mahu. Memegang title mahasiswa UiTM sebagai pelajar perakaunan. Di sekolah aku menghanjeng budak akaun sebab aku budak sains. Otak berkembang katanya bila belajar sains. Budak akaun asyik dengan debit kreditnya. Ambik kau! Debit kredit lah selama 3 tahun dekat sini. Allah bayar cash!

Hati mula gusar apabila teman sebilik hisap rokok. Watefak! aku budak baik. Mana hisap rokok. Tapi itulah pengalaman hidup. Terpaksa tempuhi walaupun ia rumit dan perit. Mata meliar memerhati sana dan sini apabila berjalan menuju ke kelas. 

Wow! Perempuan tu tak pakai tudung!

Jakun betul aku. Memandangkan sekolah aku semua bertudung jadi bila masuk universiti, aku jakun melihat ramai gadis manis tidak bertudung. Rambut terjurai melepasi bahu, beralun alun ditiup angin. Kadang kadang manis, kadang kadang seksi. Bergantung pada penglihatan seseorang. Dalam kelas, macam macam peel manusia yang aku kenal. Blur, kuat maki, pendiam, pemalu, bajet macho, semua ada. 

Kehidupan aku di kampus dan di sekolah adalah sangat sangat berbeza. Di sekolah dahulu, aku low profile. Cikgu tak kenal aku, aku tak kenal cikgu. Masing masing buat hal sendiri. Batch masing masing pun tak semua yang kenal. Tapi di kampus, lain. Aku cuba untuk mengekalkan low profile macam di sekolah tetapi demmm. I'm failed. 

Aku dilantik menjadi class representative selama 3 semester berturut turut. Berkhidmat sebagai Sekeriat MMP di bawah naungan MPP. Aku kenal Umar, Aman, Eriq, Tyha, Angah, Bilal dan ramai lagi. Orang kenal aku dan aku tak kenal orang. Kereta Honda maroon itu satu satunya di Merbok. Semua orang boleh trace pergerakan aku. Shit!. Aku kenal cinta jarak dekat. Aku tinggalkan cinta jarak jauh yang katanya selamat itu. Aku yang mulakan dan aku yang hancurkan cinta itu. 

Aku ada stalker di kampus suatu ketika dahulu. Pada permulaan cerita, kami bergaduh dan akhirnya dia tempat menadah telinga mendengar cerita aku ketika aku tidak menghubungi kawan baik aku di sini. 

Disini juga aku mempunyai kawan baik yang sehati sejiwa dengan aku. Apa yang aku tak suka, dia juga tak suka. Apa yang aku suka dia pun begitu. Kebetulan? mungkin. Frekuensi otak sentiasa berhubung. Masing masing seolah olah tahu apa yang difikirkan oleh teman baik mereka. Andai kata aku teringat dia, tak lama lepas itu, ada mesej masuk. Ya! dari dia. Jika dia teringat aku, secara tak sengaja, aku call dia. 

Selama 3 tahun dan akan tambah 6 bulan aku di Merbok ini. Aku belajar macam macam. Dari akademik sehingga soal hati. Dari aku kutuk budak free hair sehinggalah aku bercinta dengan budak free hair. Dari kawan aku cakap aku noob sehingga lah dia cakap aku sosial. Too much to learn in 3 years.

Kehidupan kampus sedikit sebanyak mendewasakan aku. Semoga rakan yang lain juga sebegitu. Aku tak pasti apa yang bakal terjadi selepas ini. Rakan rakan rehat sebelum masuk degree, aku pula join the others menghabiskan diploma. 

Gelak, tawa, nangis, sedih, pilu, gembira, teruja. Semua perasaan ini pernah dirasai oleh semua orang. Sebahagiannya dirasai ketika ini. Campus life.

Selamat menghabiskan final paper kawan kawan. Selamat bercuti. Selamat berehat sebelum memasuki alam ijazah dan pekerjaan.

Semoga berjumpa lagi. 

Sayonara 

p/s: terlalu panjang untuk diceritakan semua disini. Let the other side of story as untold story. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuff