Monday, January 16, 2017

Diari Uber Khai : Darjah 2

Untuk meneruskan kelangsungan hidup setiap bulan, aku mesti memperolehi wang pendapatan sehari RM36. Bagaimana nak buat duit setiap hari dengan cara mudah? Uber. Ya, aku part time Uber driver (aku tak bangga dan tidak pula berasa keji dengan jawatan tersebut)

RM36 X 30 = RM 1080. Itu sebulan kos asas untuk sara aku seorang. Hutang kereta, ptptn, insurans, bil telefon, bagi mama sikit.

Jadi pendapatan Uber aku wajiblah melebihi RM36 sehari. Malas malas pun RM50 lah sehari.

Wait. Bukan itu aku nak cerita sebenarnya.

Hari ini aku buat Uber, start pukul 10 pagi, sebelum tu aku settle hal servicing client dulu (aku juga adalah ejen insurans). Ada lah 3 trip sepanjang 2 jam online. Huh, bosan. Menjelang jam 12.50 tghari, aku ingat nak pusing depan Jalan TAR ataupun Jalan Simpang Tiga, mana tahu ada amoi nak balik dari tempat lunch ke office. Kuching dah ada trend okay, bila orang dah dapat parking spot cantik punya depan opis, time lunch hour, diaorang request Uber.
Bagus bukan, tak perlu hadap jem, carpooling, tak perlu cari parking dan bayar tambang Uber yang super duper murah daripada teksi walaupun Surge 2.0x. Hahaha.

Akibat mengejar nikmat dunia, aku salah masuk jalan. Cari apa di Satok waktu tu. Jalan jem hanat. Padan muka. Nak dijadikan cerita, aku dapat ping Uber. Menuju ke sekolah (jalan paling jem time tengahari) Sabar jelah...

Aku ni kahwin pun belum, mana ada skill nak park kereta tengah tengah jalan macam bapak budak yang selalu tunggu anak anak mereka balik sekolah. Jadi, aku park jauh sikit. Aku call rider tu nak cakap aku dah sampai depan sekolah. Aku ingat budak sekolah form 4 ke, form 5 ke yang angkat sekali suara halus gila."Hello..bang Uber kah?"

"Ya saya, Encik Hanapi, saya parking depan bas, kereta axia put.." "Bang, Hanapi tu bapak saya, Okay okay, on the way"

Sekali yang buka pintu kereta aku, budak kecik, laki, darjah 2, tak comel sebab muka berlemoih. Comot.

Amboi, cakap kedah sikit pun takleh.

"Adik, salah kereta ni, abang buat Uber, bukan ayah adik" "Sayalah request Uber tadi, bapak saya, Hanapi, saya Haikal Rafael"

"Amboi nama!, Adik Awie Rafael ke? Ataupun adik Rykal Hakimi?" "Sapa tu?" "Nevermind"

Maka "Start Trip" di tatal ke kanan dan aku mula memandu ke destinasi.

"Dik,selalu ke naik Uber?"
"Hari hari, setiap hari kereta lain lain"
"Parents mana?"
"Kerja"
"Pagi sapa hantar?"
"Mak"
"Ni kita ke rumah ke?"
"Ya, ke rumah"
"Sapa ada di rumah?"
"Nenek, bibik, adik"
"Ada adik kecik?"
"Ada, comel. Perempuan"
"Ni setiap hari balik naik Uber, tak takut kena culik ke?"
"Tak, setiap kali request Uber, terus screenshot send ke ayah"
"Hmmmm..bagus..." (Siap ada gambar driver, no plat kereta, lagi nak culik anak orang?)

Aku terus matikan perbualan aku di situ sambil melayan perasaan. Selamat tiba ke destinasi.Tambang dia hanya RM6.30. Dihulurnya RM7 dan kipdecheng!

Aku senyum. Biar dia melangkah masuk melepasi pondok guard (aku nak hantar masuk dalam tapi bangla ni banyak songeh, so drop depan guard jelah) menuju ke tangga and hilang disebalik tangga tersebut.

Budak darjah 2, baru berumur 8 tahun, sudah pandai balik rumah sendiri. Kalau aku, jenuh menangis tepi pagar kalau ayah tak muncul muncul. Hebat betul kau dik. Haikal Rafael. You earn my respect!

Tapi....

Kesibukan ibubapa mencari rezeki kadang kala buat mereka lupa ada yang lebih penting daripada gaji hujung bulan. Memang duit sekarang penting, Tak ada duit, boleh mati dibuatnya, tapi tanggungjawab sebagai ibubapa juga perlu dipraktikkan. Soal dia bawa telefon ke sekolah, aku taknak sentuh. Bagi aku smartphone adalah keperluan. Bukan lagi barang mewah ataupun kehendak.

Aku rasa nak komen banyak lagi pasal sikap parents dia, tapi. Tak mengapalah, mungkin aku tak meletakkan diri aku di dalam kasut mereka. Lain orang, lain cara didikan mereka.

Tunggu aku dah ada anak baru aku komen pasal parenting ni.

Adios!


Sunday, January 15, 2017

Friday, January 13, 2017

Ada lagi ke orang baca blog ni?

Assalamualaikum!

Hai. 4 tahun tak jumpa. Ada lagi ke orang datang singgah sini KLMJ, lepak lepak, ketik iklan kat sini|? LOL ketik iklan. Semenjak ada mini blog kicauan burung, aku dah stop main blog. Mungkin blog dah tak sepopular dulu, but hey, tulisan mampu membunuh. So let kill people by the word. Shall we.

BIG SHOUT OUT TO KEKASIH SEUMUR HIDUP, NASHA FAZIRA!

Sebab dia, aku bukak blog pagi ni. KLMJ pulak dia pagi tadi sebelum turun kerja terjumpa gambar zaman Julai 2012. Kira kira 2000 tahun lalu.

Tengoklah, kalau aku rajin, aku menaip. tapi bukan penulisan layan perasaan macam dulu, maybe pasal politik, bola sepak, gaming, gajet, perihal insurans, review buku di kaca mata aku. So, aku bertanggungjawab di atas segala penulisan aku tapi aku  tak bertanggungjawab atas apa yang kau faham, Terutamanya yang jenis bodoh sombong. Baca tajuk je pastu komen, atau bash orang sebab grammar salah, atau cakap aku poyo sebab speaking london, dan kau yang jenis tak bagi signal nak masuk simpang (tak ada kena mengena).

Selamat tahun baru.

My new resolution is to achieve my last year resolution that have or has been made in 2012 which is "nak kurus". LOL

Adios!




p/s:Ada rezeki, tahun ni nak memetik bunga di taman. So, korang belilah insurans dengan aku. Korang mati, keluarga tak hidup melarat. Itu je aku nak pesan.

Sunday, April 15, 2012

"Tiada kereta ku bawa kau jalan jalan"

Sik ada kereta ku embak kitak jalan jalan. Rumah pun kamek sikda ada pun bapak mek pun. La la la la la... hehehehe



Seminggu aku disana. Hampir hari hari aku dengar lagu ni. Mula mula dengar di Unaco Pending. Itu pun sebab Paknek suruh beli roti. So aku keluar dengan Mamat. Dekat Pasaraya Unaco itulah aku dengar lagu ini buat kali pertamanya. Mula mula aku ingat ini lagu rakyat Sarawak sebab kerap sangat radio Cat FM putar lagu ini. Selidik punya selidik tambah dengan info dari Pak Nil dalam Mania, rupa rupanya ini lagu rakyat Sabah. By the way, ini lagu asal dari kepulauan Borneo, so rentak Sabahan dan Sarawak jelas dalam lagu ini. 

Aku suka lagu ini. :D

Ini pula versi jawapan daripada si perempuan. 




Enjoy there :)

Ciao..

p/s: nasha sik malu padah TOP gereknya. hahaha

Hai cantik, awak dah tidur ke?

Awak dah tidur? Belum? Kenapa tak tidur lagi?

Tunggu saya dodoikan ke? Alahai, comel je awak ni. Awak tidur lah. Pejam mata rapat rapat. Dahi jangan kerut. Andai saya datang dalam mimpi awak malam ni, layanlah saya sebaiknya. Bukan apa, saya takut awak tak dapat layan saya elok elok lagi lepas ni.

Saya tahu awak cantik, tapi cantik tak kekal lama sayang. Setiap malam awak tidur awal meninggalkan saya tercengang cengang di depan laptop keseorangan. Tapi betulkah awak tidur? Setiap malam berapa orang wish Good Night dekat awak? Mesti ramai kan? Saya okay jer. Sikit pun tak jealous. Sebab saya tak lama di sisi awak. You deserve better sayang.

Hari hari saya seronok tengok senyuman awak. Setiap kali awak post lagu cinta di FB page saya, saya tak pernah reply. Biarlah awak marah pun. Sebab saya tak suka lagu cinta. Maafkan saya. Selamat malam awak. Jangan cari saya esok pagi. Saya sentiasa mencintai awak.

-Dialog seorang pesakit kanser yang sayangkan kekasihnya. Akhirnya meninggalkan kekasihnya pada malam itu.-

Finally he goes. Love can't perform if there only one party. That's why he hate love song. Full of endless sweet dream. Good night

Wednesday, April 4, 2012

Borak petang

Hai!

Tak ada apa sangat nak cakap. Aku buat header baru. Bosan tengok Haha. Sekarang TOP pulak.  Ewah! Bunyi macam tukar pasangan pulak. Aku bukan gay. Aku suka TOP sebab dia cool dan suara dia sangat sangat deep.  Faham maksud deep? Google. Yahoo pun boleh.

Esok pagi flight aku ke Kuching, Sarawak akan berangkat pada pukul 7 pagi. Doakan perjalanan aku selamat. Tadi aku try mobile check in guna Blackberry melalui Air Asia software. Awesome! Lepas masukkan semua butiran, akan ada barcode untuk kita scan di mesin dekat lapangan terbang nanti dan boarding pass akan di print dari mesin itu. Awesome right? Tak perlu beratur panjang.

Tak perlukan Blackberry yang mahal mahal atau Galaxy Note mahupun Iphone. Cukup sekadar telefon bimbit yang mempunyai akses internet. Semua di hujung jari :D

Aku bukan nak show off bagai just nak tunjuk betapa mudahnya teknologi di hujung jari sekarang. Kalau ada jalan mudah kenapa nak guna jalan susah kan?

Mesti chacha sayang tengah meluap luap baca entry aku ni. Beruk band dia aku tak bagi lagi. Ekeke. Nanti I post okay, sayang?

Harap harap aku ada kenderaan di Kuching nanti. Kalau tak, rosak program seminggu aku di sana. Okay lah. Aku dah promote Blackberry, Air Asia, dengan beruk band Celcom. Cepat tekan Nuff aku. 

Adioss...


p/s: nak bungkus baju nak bungkus baju..(gaya Labu dalam cerita Nasib Si Labu Labi)

Tuesday, April 3, 2012

I’m the one you love but sorry I’m a bad boy


Lagu ini dituju khas kepada cinta aku yang lepas dan akan datang. Aku memang budak jahat. Tanyalah kepada cinta lepas mahupun sahabat baik ku. 

Sorry I'm a bad boy but I can change for you. 

Please be my last love <3