Monday, September 27, 2010

LAW vs FAR

Yaa-Haaa!!!

Assalamualaikum semua...

alhamdulillah semalam (26/09/2010) berakhir sudah test 2 LAW240 yang menjadi tsunami kepada seluruh batch DIA part 3..

According to section 16 (a)....hahahaha

ramai yang merungut kenapa seorang pelajar jurusan akaun perlu mengambil subjek LAW sedangkan pelajar Pre-Law x perlu mengambil subjek ACC/FAR.

tujuan menulis kali ini bukan untuk menpertikaikan subjek yang perlu diambil atau hak eksklusif sesuatu kursus..

selalunya orang akan cakap..

Diploma In Accountancy kena belajar akaun
Pre-Law kena belajar LAW
Diploma Bussiness Studies kena belajar Bisnes
Diploma Science Computer kena belajarPrograming jer

x semestinya mcm tu...
DBS,DPA,DSK,DCS pun kena belajar akaun sebagai basic/minor subjek dorang..
(ACC)
tapi DIA belajar akaun sebab itu adalah major subjek
(FAR)

perbezaannya di sini kod subjek itu ACC dan FAR

begitu juga dengan LAW dan MTC
kod LAW ialah subjek yang diambil oleh DPA,DIA,DBS and etc
kod MTC pula adalah subjek major untuk Pre-Law

LAW atau MTC adalah kod subjek undang2
yang berbezanya LAW hanya basic subjek
MTC adalah core subjek

so...

setiap kursus mempunyai ciri2 dan subjek kursus yang tersendiri...

x perlu lah kita bertekak/bergaduh dengan pelajar course lain yang mengambil subjek yang kita belajar juga...

rilek sudaa...

kalo dia belajar akaun..belum tentu dia jadi akauntan..
kalo kita belajar law..belum tentu kita jadi lawyer

betul x?

okeyh...

setakat ini sahaja aku merapu pada kali ini...

pelajar boleh bersurai..
Sir Khairul da abes mengajar...
haha..
assignment jgn lupa submit di ruangan komen di bawah yer..
hehehe

bye- bye
^_^

p/s: sedang mengusha pic2 dinner yg tersyg semalam..hehe
p/s: lapar..nak mam nasi lemak..

2 comments:

Lelaki Ini said...

wah..
pnjg lebar membebel..
aik??
BAS x naik pun??
hahaha

Khai The Kerozer said...

umar:
BAS wtpew? hahaha
BAS kategori lain la...kang aku komen2 sal BAS..silap ckp kang..ade pulak yg terasew..huhu