Wednesday, August 4, 2010

Dear Pro..plizz comment dis!!



Yaa-Haaaa

okeyh...
stop sekejap psl Pos Dipang...

entry ni saya nak mintak pandangan dan komen anda ttg pic2 ni....

sit back
relaks..

enjoy this....


*****


a


b


c


d


e


f


g


h


i


j



k


l


m


n


photo shoot and shutter speed

mana satu pilihan hati...
rate 1-10
1=hampeh
2=teruk
3=suam2
4=not bad
5=average
6=okay
7=good
8=excellent
9=wow!!! nak jugak!!
10= awesome..tlg ajarkan...

hehehe

nero nadea and angah..aku perlukan komen mu...

(^_^)


19 comments:

Lelaki Ini said...

suke gambar
b, c , n and i

aien said...

f,h,k,l..nice pic..
i rate u about...6(okay la tuhhh!!)

Khai The Kerozer said...

Umar: hehe..trimas!!

Khai The Kerozer said...

AIEN....

trimas...jasamu di kenang!! hehe

zulaika.puad said...

sy vote i ngan m...
so damn BEAUTIFUL...
(:
model2 kt ats mcm tgk model dlm magazine plak..
muahahaha...

Khai The Kerozer said...

ika...
tengss......

mmodel2 ni la bkl penghias magazine intrend,maskulin n cleo...wakaka

zulaika.puad said...

wahh...
looking foward for that...
hehehe..

Khai The Kerozer said...

hehehehe...sum day...

aNgah said...

gambar m ok. tapi kalau kau naikkan filter hijau dengan kuning gambar mesti lagi gempak. angle kena perbaiki..senget2 gambar kau aku tengok..hahaha..tapi aku suka teknik sharp/blur kau, buat gambar kau ada dimensi..aku tengok banyak pro fotografer main dengan sharp/blur dengan angle..selalu nya critical angle lagi buat gambar kau gempak..

gambar last sekali tu gelap. tapi angle dia cantik. bila nak upload gambar shutter speed?

percubaan yang baik aku rasa, lepas ni boleh testing tangkap gambar awan/ matahari terbenam/ matahari naik/ burung terbang..
kalau dapat capture 'moment' tu, pergh..terbaik bro..

ok2..dah tak nak merapu dah..aku pun tak tau apa yg aku cakap ni nak balik bilik dan beristighfar..hahahahahahah

Khai The Kerozer said...

dear angah:

thankz 4 comment

majoriti pic model tu mmg sngaje aku wt senget2 coz zoom lens agak susah nk snap full image dlm jarak dekat....

yg percikan air tu...aku mybe terlalu ghairah nak snap smpai terlupa rule of third..angle2 aku x peduli lngsung..hehehe.my bad. :P

aNgah said...

eh, terlupa pulak aku nak cakap yang aku komen ni untuk gamba i-n sahaja. sbb gamba model kau dah ok aku rasa.

lagi satu, balance. jangan lupa balance, eh.
heheheheheheheeheheheheheheeheh

nurul nadea said...

khai..ko ni..aku bukan pandai sangat nak komen dari sudut fotografi yang betol..kalo salah mazhab, mintak mahap la ye..=)

1. gambar model2 kacak jelita tu, aku sarankan tentukan dulu source of light tu supaya muka model tak berapa nak gelap. ada gambar gelap ada yang tak..kalo nak ada cahaya belakang model, make sure ko kena fill in flash kat muka model. but i do like the 1st pic..

2. framing. since ko dah sebut pasal rule of third, aku tamo ckp lagi sbb ko dah paham. jadi, gunalah ia sebaiknya.

3. cropping. kalo nak crop photo model, i mean dalam viewfinder la..b4 amek gambar. pastikan jangan potong sendi2 bahagian badan manusia. kalau nak potong kaki, jangan potong kat jari or buku lali. potong kat bahagian bukan sendi cthnya kat betis, lengan, paha. jgn kat lutut n leher. tp kalo betol2 nak potong kat sendi, make sure hasilnya superb.

4. angle. sume angle macam sama je. maenla sket dengan angle. panjat sket ape yang patot. bagi efek lalang-lalang or bunga-bunga sket.hehe..

5. aperture. ko pakai zoom lense kan. hapesal tak main dengan efek blur..semak samun tu mengganggu subjek. nampak tak menonjol. sama je tangkap gambar pakai kamera kompak bese. cuba ko setkan balik objektif ko kenapa ko beli dslr. rugi wooh kalo efek dia sama dgn kemera bese or henpon..

6. white balance. ko guna wb pe? yang ini ko bleh try n error..gambar ko xde masalah wb rasenya..

7. exposure. dah paham kan nak kawenkan speed dgn aperture. hapesal ada gambar under? yang a little bit over tu okay but yang under tu exposure tak betol..slalu2 lah maen-maen dgn speed n aperture ok =)

8. touch up. khai, edit la naikkan color contrast semua..hehehe..baru shantekk ;-)

teori ni kadang2 jgn ikut sgt..ni base on ape yg aku belajar la..jadi, aku komen ni kira kritikan yng membina la okay..no hardfeeling ..jgn plak ko merajuk dgn aku..nnt sape nak bace blog aku..heeehe..

kalo ade yg ko x setuju or aku salah, tegur lah aku..aku no hal..suka kalau org tegur utk kebaikan..kita boleh improve tuk survive...

ok khai..;-) hmm, kalo ade yg tertinggal nnt aku tambah. komen ni tuk model pic only.....heeehe

Khai The Kerozer said...

angah:yela2....aku try balance benda tu...hik3....

Khai The Kerozer said...

nadea: thankz so much for comment....i'm appreciate dis....

byk lg aku kne blaja....

psl aperture tu,....kdg2 jd elok jer...kdg xbrape nk jd....ble aku take time wktu snap..model dh kecoh2....

ade care nak suro dia senyap x??? hehe

yg crop tu....thankz sgt2...aku baru tahu..thankz...

angle.aku agk prob sket bab ni....

framing pun cm tu gak...
aku just bce teori je...tp ak xpernah tawu framing aku betul ke x...hehe....slalunya x ikot rule of third... :P

nurul nadea said...

nak suruh diorang senyap? hmm..cuba ko berinteraksi dgn diorang sket..mcm suh diorg buat gaya macam2 spy ko ade lebih masa nak setting..^_^

haha, aku pon ada gak kena mcm tu..nak cepat, pakai aperture priority..

Khai The Kerozer said...

hehehe...okay..thankz 4 the feedback....ade rate utk pic2 ak x?? rate 1-2 pun xpe..ak msih belajar... :)

nurul nadea said...

for 1st pic, i gave u average 5. and pic model lain is suam2 kuku 3.sbb ada kesalhan. hehe.. keep shooting ok..

Khai The Kerozer said...

orait...thankz sis... :)

Khai The Kerozer said...

orait..thankz sis... :)