Saturday, March 26, 2011

Balance Shit instead of Balance Sheet

Yaa-Haa

Assalamualaikum

Aku tak suka jadi budak akaun. Tak suka. Tak suka. 
Aku tak suka sebab 2 tahun belajar buat Balance Sheet tak pernah balance. Hebat kan? Mana ada lagi pekerjaan atau topik yang mengambil masa hampir 2 tahun untuk mempelajari dan mempraktikkan benda dan format yang sama berulang kali tetapi tidak pernah berjaya. 

Inilah perasan aku setiap kali dapat Balance Sheet tak imbang

Even dalam kelas, lepas 3 kali padam jumlah aset dan liabiliti dan usha jawapan kawan sekeliling, baru Balance Sheet aku balance. Shit right?

Dalam test mahupun final. Aku selalu tinggal Balance Sheet.Tak pernah buat sebab aku tahu tak pernah balance.

Kawan aku cakap, perakaunan ini ibarat kahwin 4. Kahwin 4 sudah semestinya kita kena adil dan saksama. Akauntan di ibaratkan sebagai ketua keluarga. Jika akauntan berjaya mengimbangi Balance Sheet mahupun Trial Balance, maka dia seperti ketua keluarga yang berjaya melaksanakan tanggungjawabnya sebagai lelaki yang kahwin 4.

Adil dan saksama. Banyak mana jumlah aset, banyak tu jugalah jumlah liabiliti.

Unbalanced | Aku sendiri tak tahu apa motif aku letak gambar ni

Masalahnya, aku bukan nak kahwin 4. Aku nak tengok Balance Sheet aku balance. That all. Grrr. Geram dengan akaun.

Tahun lepas aku suka sangat guna alasan:
Aku tak ada basic akaun

Tapi sekarang, maybe its sound weird but I actually start to love accounting. Everyday I walk, I talk, I go everywhere, I never ashamed to be accounting student.

Maybe 2 to 3 years, I'll come back as 
GTK
Great Teacher Khairul
your
Accounting Teacher in service

(background music: Driver's High by L'arc-En-Ciel)
GTO Theme Song
Want to be like him | Make school fun
Motif sangat tulis panjang panjang.

Sebenarnya, aku nak cakap aku ada kuiz esok pagi. Branch, FAR200
Wish me luck

p/s: sorry for broken grammar, itu pentingnya English education, kata Usop

Adioss...

8 comments:

zulaika.puad said...

hahaha...
igt bdk dpa je, bdk acc pn sme..
nice header!!
(:

husna. said...

good luck khai. branch account senang je (:
mesti boleh dapat balance.
kalau balance, belanja makan. HAHAHA

cik jieha said...

rileks bro..
sabaq byk noh baq hanggg !
btw, good luck bro..
semoga jadi GTK yg hebat ! :))

hans said...

hohohoho
lama aku xsentuh matematik
good luck

Khai said...

ika: haha. bukan semua budak akaun expert acc. thanks :D

Khai said...

husna: thanks, branch memang senang, tp x balance2 jugak. wuwuwu

Khai said...

jiha: thanks sis. GTK in your service. hahaha

Khai said...

Hans: haha. jangan sentuh :P btw, thanks.