Tuesday, May 24, 2011

Tips menghadapi MUET

Yaa-Haa

Assalamualaikum

Tips? Haha. Kawan aku pergi buat MUET tak ada tips pun senang senang jer dapat band 4. 



Tiba tiba semangat pulak nak amik MUET sem baru ni. Itu pun kalau sem ni ada lah. Sumpah rasa ketinggalan bila most of classmate dah amik MUET. Rasa macam kena saiko zaman budak budak dulu.

Haa, aku dah sunat dah. Hang bila lagi? Bek pi sunat siap siap. Pak aku kata kalau tak sunat nanti tak boleh kawen woo..

Okay. Itu zaman mentah mentah tak tahu apa kejadahnya sebenarnya maksud di sebalik kahwin tu. Mudah sungguh tertipu. =.="

Okay. Back to the to topic.

MUET consist of  3 test. Speaking test, Writing/Reading test and Listening test.

1. Bila bercakap tentang speaking test. Fluency tu penting. Eh, betul ke aku eja ni? Kefasihan tu penting lah kalau dalam Melayunya. Cara mudah nak dapat kelancaran dan kefasihan tu dengan buat tongue twister. 

Gilo babeng budok nih


Red lorry yellow lorry
How can a clam cram in a clean cream can?
Send toast to ten tense stout saints' ten tall tents.
Stupid superstition!
 Ini adalah antara tongue twister yang aku belajar time part 2 dulu. Tapi hampeh tak amalkan pun. :P

Kalau dah terbelit lidah disebabkan banyak sangat makan belacannya. Cari lirik lagu then melalak puas puas. Make sure you all baca keseluruhan lirik tu. Jangan nak skip part yang susah and laju tu.
Kalau melalak suara sedap, upload jer dalam Youtube
2. Untuk writing test, kalau yang ada blog tu, boleh lah asah kemahiran tulis entry dalam english. Orang nak gelak? Gi mampus dekat dia lah. Cuba tanya orang yang gelak tu, dia baca Al-Quran lancar tak?


Aku pun ada jugak buat entry fully english, tu pun dah rasa yakin tahap gaban boleh amik MUET sem baru ni. Tup tup, lecturer BEL aku baca :

Khai, improve your grammar. Yang lain dah ok. Just grammar tunggang langgang sikit.

Adoyai =.=

At least aku mencuba ye tak?

3. Reading test, senang jer, korang kena banyak baca artikel english. Paling paling malas pun baca entry english kawan kawan korang. Malas lagi? Baca manual DSLR or Smartphone korang yang berharga ribuan ringgit tu. Manufacturer buat manual tu untuk baca. So, bacalah.

4.Listening test, preparation yang paling aku suka. 



KOREK TELINGA

Bila dah setahun tak korek, hambek kau. Sekilo khazanah keluar. Acah jer, gila ke hape nak simpan sampai setahun. eeuuwwww

5. Ni ultimate tips la kira nya. Paling paling malas tahap dewa. Pergi amik or pinjam buku BEL part 2 punya. Apa ntah tajuk buku tu. Tak ingat pulak den ni haa. Dah tu jangan amik saja. Bacalah dari page 1 sampai habis.

That all for today. Lets call it a day. Cewah, dah macam lecturer BEL pulak. Ngada ngada.

Adioss...

5 comments:

bella lim said...

hey. haha. aku dah ambik muet. konon dah power gilaa tapi hampeh dapat band 3 je. tu sebab writing sucks kot. yelah, pasal arranged marriage. siapa suka? ahaha

Khai said...

bella:

yelah. sama dengan member aku. dia pun dpt arranged marriage tp dia dpt band 4. kao tahu dia ulas ape? cte Adamaya. no wonder lah writing dia superb. Demm =.= haha

Hans said...

yups
tips yang bagus semua nih
sapa2 yg ambil MUET tu saya ucapkan moga berjaya dapat band 4 dan ke atas
:-)

Review Filem Karak Disini

Khai said...

hans: thanks bro :)

Alya Natasha said...

nice tips :)